Το Σχολείο μας

geniko lykeio lexainon 2 1

Το Σχολείο μας Γενικό Λύκειο Λεχαινών ξεκινά την ιστορία του , ως αυτόνομη σχολική μονάδα ,ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και συγκεκριμένα το έτος 1955. Το πρώτο πλίθινο 8/τάξιο Γυμνάσιο λειτούργησε στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται σήμερα το γυμναστήριο του νυν Γυμνασίου Λεχαινών. Μέχρι τότε οι Λεχαινίτες μαθητές και μαθήτριες φοιτούσαν στο Γυμνάσιο Γαστούνης το οποίο λειτουργούσε από το 1889 και ήταν το τρίτο γυμνάσιο της Ηλείας μετά το Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας και του Πύργου.
Το 1955 το Γυμνάσιο Λεχαινών είναι το 4ο Γυμνάσιο της Ηλείας στο οποίο φοιτούσαν μαθητές από την περιοχή της Ανδραβίδας, την ευρύτερη περιοχή της Κυλλήνης και όλων των οικισμών της περιοχής της Βάρδας, μια και η Μυρτουντία δηλαδή τα Λεχαινά ήταν το κεφαλοχώρι του κάμπου της Ηλείας . Μέχρι το 1954, στα Λεχαινά, λειτουργούσε παράρτημα του Γυμνασίου Γαστούνης.
Το σχολικό έτος 1956-1957 φοιτούσαν στο 8/τάξιο Γυμνάσιο Λεχαινών 381 μαθητές/τριες.

Το έτος 1976 μεταστεγάστηκε το εξατάξιο Γυμνάσιο Λεχαινών στο νέο κατασκευασθέν κτίριο. Με τη μεταρρύθμιση του 1976 που θεσμοθέτησε το 3ετές γυμνάσιο και το 3ετές Λύκειο, το νέο κτίριο φιλοξένησε το Λύκειο ως συστεγαζόμενο σχολείο του Γυμνασίου Λεχαινών μέχρι το έτος 2022.
Η συνεργασία των δύο σχολείων όλα αυτά τα 46 χρόνια της συστέγασης και συλλειτουργίας, διαμορφώθηκε στο πλαίσιο μιας συνεργατικής κουλτούρας για τα ζητήματα κοινής λειτουργίας και κοινής χρήσης αιθουσών, εργαστηρίων , του γυμναστηρίου, των εξωτερικών αθλητικών χώρων και του παιχνιδιού.

Η μεταστέγαση του Λυκείου σε νέο κτίριο ήταν βαθιά και καθολική ανάγκη και αίτημα για την κοινωνία των Λεχαινών, εφόσον η αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας αποτελεί την ιδανική περίπτωση λειτουργίας που την διευκολύνει να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.

Η κατασκευή του νέου κτιρίου του Λυκείου Λεχαινών έλαβε «σάρκα και οστά», το έτος 2008 και 2009 επί Δημάρχου Λεχαινών κου Νικολάου Κουλούρη ,όπου αγοράσθηκε το οικόπεδο και χαρακτηρίσθηκε ως σχολικός χώρος, εγκρίθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο και εκπονήθηκε η πρώτη μελέτη.


Επί Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Αρβανίτη Δημητρίου , πήρε ΦΕΚ το τυπικό ρυμοτομικό. Επί Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ, Μοράντ Ναμπίλ –Ιωσήφ , ολοκληρώθηκε η κτηριολογική μελέτη , εντάχθηκε η κατασκευή του Λυκείου στο ΕΣΠΑ και πιστώθηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Το Μάιο του 2019 , επί Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα, η κατασκευή του κτιρίου εισήλθε σε διαγωνισμό για ανάθεση σε εργολάβο. Έτσι το Ιούλιο του 2020 ξεκινά η ανέγερση του Νέου κτιρίου με διαχειρίστρια και εποπτεύουσα αρχή τις Κτηριακές Υποδομές και το Μάιο του 2022 παραδίδεται στο Δήμαρχο κ. Ιωάννη Λέντζα , από τις Κτηριακές Υποδομές ,ένα σύγχρονο,
οικολογικό και ασφαλές κτίριο με ισόγειο και όροφο.

Το Γενικό Λύκειο Λεχαινών λειτουργώντας όλα αυτά τα χρόνια ως κομμάτι ενός συστήματος που αλληλοεπιδρά με την τοπική κοινωνία , έχει ως γνώμονα της εσωτερικής πολιτικής του και κεντρικό στοιχείο της συλλογικής του κουλτούρας την παιδαγωγική και μαθησιακή υποστήριξη των μαθητών/τριών του , αλλά και την υποστήριξη των δύο άλλων εμπλεκόμενων ομάδων με το σχολείο, των εκπαιδευτικών και των γονέων. Η καλλιέργεια της συνεργασίας και της συμμετοχής έχει αναπτύξει την αίσθηση της οικειότητας και της αντίληψης ότι εκπαιδευτικοί , γονείς και μαθητές είμαστε μια «οικογένεια» , πράγμα που ενδυναμώνει τις σχέσεις και λειτουργεί ως βάση του θετικού σχολικού κλίματος . Στη διαμόρφωση της συλλογικής κουλτούρας έχουν όλοι, εκπαιδευτικοί , γονείς και μαθητές,
μερίδιο συμβολής.


Το κτίριο αυτό, που ήταν αίτημα μισού αιώνα, πλέον είναι πραγματικότητα
Σήμερα στεγαζόμαστε σε έναν χώρο, αληθινό στολίδι για τα Λεχαινά, ένα υπερσύγχρονο κτίριο που παρέχει ασφάλεια, άνεση και τις κατάλληλες συνθήκες στους μαθητές μας και στους καθηγητές μας για μια ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. 

 

Φωτογραφίες από τον Σχολικό μας χώρο

 

Ο Εξωτερικός μας χώρος

 

 

Ο Εσωτερικός μας χώρος & οι Αίθουσες μας

Τα Εργαστήρια μας